Arkadaşlar yaklşık 1.5 aydır üstünde çalıştığımız ve dün tamamlanan GoT TR RPG sitesinin Cuma günü rpg.gameofthronestr.com adresinde yayına gireceği müjdesini verme görevi bana düştü. Forum tabanlı RPG konusunu bilen vardır bilmeyen vardır, RPG sitesinde ayrıntılı rehberler olacak, burada da temelini anlattık ama kısa bir tanım yapmak gerekirse “Oyuncuların kurgusal bir sahnede(bizim için forumda) karakterlerin rollerini üstlendikleri oyundur.” diyebiliriz. Sitede oyuncu kısıtlaması olmayacak, isteyen herkes oyuna dahil olabilecek lakin rütbe verilmeden önce her üyenin RP Seviyesi belirlenecek ve rütbeler buna göre verilecek(iyi rütbeler iyi seviyede olanlara gidecek). Bu seviyeler belirlenirken de baz alınan ana kriter edebi olarak ne kadar güçlü olduğunuz. Yani sitede atıyorum Baratheon Lordu olmak istiyorsanız RP kalitesi olarak belirli bir seviyenin üstüne çıkmanız ve aynı rütbeye başvuran diğer oyunculardan da daha iyi olmanız gerekiyor. Bu yüzden herkes istediği rütbeye sahip olamayabilir ama yine de şahsen rütbe konusunda pek sıkıntı çıkacağını sanmıyorum zira 30’a yakın hane yaptık ve bu hanelerin leydileri varisleri vs derken çoğu kişinin oyunda aktif olarak yer alacağını tahmin ediyorum.

RPG konusuna hiç aşina olmayanlar ya da az bilenler, buradaki RPG rehberini cuma gününe kadar iyice okurlarsa rütbe alımı vs konularda tecrübeli RPG oyuncularına karşı daha az dezavantajlı konuma gelebilirler.

Site açıldıktan sonra kurgular, sistemler ve bilmeyenler için bu RPG işi herkesin kafasında daha net bir şekilde oturacak zaten. Site ve RPG konusundaki herhangi bir sorunuz olursa bana ya da @nixie ‘ye ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

***

Bu başlıkta bahsettiğim gibi GoT TR RPG cuma günü açılacak ve o zamana kadar biraz aşina olsunlar diye forum tabanlı RPG bilmeyenler için bir rehber oluşturduk.

RPG Nedir?

RPG, yani role playing game, rol yapma oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede karakterlerin rollerini üstlendikleri oyundur. Bizim yaptığımız yazı tabanlı RPG’de ise yarattığımız karakterleri forum üzerinden, yazarak yöneteceğiz. Bunu yaparken sadece kendi karakterimizi yöneteceğiz, yani karşılıklı role play yaptığımız kişilerin hareketlerini yönetemeyiz.

Game of Thrones evreninde bulunan mekanlar kategori ve forum olarak açıldı. Karakterlerimizi oluşturarak onları edebi bir üslupla, bakış açısı fark etmeksizin yöneteceğiz. Kısa bir örnek vermek gerekirse:

“Eddard Stark: Eddard kılıç hareketliyle gerilmiş kolunu hafifçe esneterek küçük oğluna doğru yürüdü. Bran’in gözlerindeki korku ve şaşkınlığı görmek Stark Lordunu üzmüştü lakin bu olması gereken bir şeydi. Çocuğun omzuna dokundu ve yumuşak bir sesle “Bunu neden yaptığımı anladın mı?” dedi.

Brandon Stark: Gözünün önünde bir adamın infaz edilmesinin şokunu atlayamayan küçük çocuk ona doğru yürüyen babasına bakıyordu donuk bir şekilde. Babasının bunu yapmak zorunda olduğunu biliyordu fakat çok memnun olmamıştı yine de. Babasının büyük eli omzuna değdiğinde dengesi biraz kayboldu. “Bunu neden yaptığımı anladın mı?” dedi adam. Bran, ince sesiyle hiç beklemeden cevap verdi: “Jon onun bir kaçak olduğunu söyledi.” Gece Nöbetinden kaçan adamlar krallık tarafından infaz edilirdi. Bran gece nöbetinin onurlu bir görev olduğunu duymuştu ve insanların oradan neden kaçtığını anlamıyordu.”

Diyalog bitene kadar forum üzerinde karşılıklı mesajlar devam edecek. Oyuncular karakterlerini yönetirken onların rp evreninde öğrenmedikleri şeyleri biliyormuş gibi yapamazlar. Örneğin Catelyn Stark’ı yöneten oyuncu, Jamie’nin Bran’ı aşağı itme rpsini okumuş olsa dahi Catelyn RP evreninde bunu öğrenmedikçe oyuncu karakterini bunu biliyormuş gibi yönetemez.

RPG Üzerine Öneriler

  • Karakterinizi oluştururken de site kurgusunu göz önünde bulundurmalısınız. Kendinizi merkeze almamaya dikkat etmelisiniz. Günlük hayatta da böyle değil midir zaten? Hiç kimse en ön planda değildir. Karakteriniz kendi kurgusu çerçevesinde yeterince ön planda olacaktır ama bu tüm site kurgusunun onun etrafında döneceği anlamına da gelmiyor. Sitenin kurgusuna uygun olarak oluşturduğunuz karakterinizin de kendine özgü bir kurgusu olacaktır elbette. Bu da karakterinizin kişisel kurgusunun dışına çıkmamanızı gerektirir. Yani öz geçmişinde karamsar, gülmeyen birinden bahsederken yaptığınız rplerde şen şakrak birini anlatıp daha önce yazdıklarınızı yok sayamazsınız.
  • Kimse sizden olağan dışı bir şey beklemiyor. Karakterinizin gereğini yerine getirmeniz bizim için yeterli olacaktır. En güçlü, en güzel veya en yakışıklı olmanıza gerek yok. Herkesin zaafları vardır. Siz olanla yetinebilmelisiniz. Zaten karakterinizin gereğini yapmak da bundan ibaret. Çocuksanız yaptığınız rplerde çocuk olduğunuzun ve neler yapabileceğinizin farkında olmalısınız. Yetişkin karakterlerde de en güçlü olmadığınızı ve sizden güçlülerin olduğunu da göz önünde bulundurun.
  • Rplerinizi yazarken zamanda tutarlı olmaya özen gösterin. Yani geçmiş zamanla anlatmaya başlayıp şimdiki zamanla bitirmeyin. Bu hem akıcılığınızı hem de etkileyiciliğinizi bozar.
  • Aynı sözcükleri sık sık tekrarlamaktan kaçının veya bir cümleyi evirip çevirip tekrar tekrar yazmayın aksi takdirde okuyucu sıkılacaktır.
  • Rplerinizde sadece kendi karakterinizi oynatabilirsiniz, partnerinizi izin almadan oynatmak kesinlikle ve kesinlikle yasaktır.
  • Kimseden dört dörtlük Türkçe kullanımı beklenemez ama bariz hatalar yapmaktan kaçınalım. Rplerinizi word üzerinden yazarsanız hatalarınızın bir kısmını önlemiş olursunuz.
  • Betimleme yapın. Karakteriniz etrafında olup bitenlerden, karşısında duran kişinin özelliklerinden haberdar olsun. Betimlemeleriniz sadece dış dünyayı değil karakterinizin iç dünyasını da anlatmalı. Karakterin düşünceleri, hissettikleri kısacası içinde olup biten her şeyi karşınızdaki kişiye aktarmalısınız ki anlatımınız güçlensin.
  • Tutarlı olmaya, akıcı yazmaya, doğallığa ve imla kurallarına da dikkat etmelisiniz.
  • Paragraf düzeni ve renklendirme de rp kalitesini arttıran diğer etmenler. Renklendirme yaparken seçtiğiniz renklerin uyumlu ve göz yormayacak şekilde olmasına özen gösterin ki okuyan kişi işkence çekmesin ve rpleriniz severek okunsun.

Tüm bunları özetleyecek olursak; kurguya sadık kalın, tutarlı davranın, karakterinizin mükemmel olmadığını kabullenin, imla kurallarına ve renklendirmeye mümkün olduğunca çok dikkat edin, zamana, mekâna ve karakterinizin iç dünyasına uygun yazın. Bir süreliğine karakterinizin yerine koyun kendinizi, bırakın karakteriniz yönetsin sizi… O zaman her şeyin daha kolay olacağını anlayacaksınız.